راهنمای انتخاب ماده مناسب برای ترمیم ترک های بتن

ترمیم ترک های بتن

ایجاد ترک در بتن، موضوعی است که بسیاری از تولیدکنندگان سازه‌های مختلف درگیر آن هستند. بکارگیری مواد ترمیم‌کننده، انتخابی عالی برای ترمیم ترک‌ های بتن است؛ اما اینکه چه ماده‌ای برای ترمیم ترک‌های بتن استفاده کنید، اهمیت زیادی دارد. در این مقاله درصدد هستیم نحوه انتخاب بهترین مواد ترمیم‌کننده را برای ترک بتن بیان کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

ترک بتن

ترک‌های بتن در اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شود و در نهایت، آسیب‌های جدی برای بتن به وجود می‌آورد. ترک‌ها معمولاً در 4 گروه عمده تقسیم می‌شوند؛ ترک‌های ناشی از جمع‌شدگی خمیری، ترک‌های ناشی از نشست درون بتن، ترک ناشی از جمع‌شدگی خشک شدگی و ترک ناشی از تنش حرارتی. در ذیل به صورت جزئی به تبیین هر یک از ترک‌ها خواهیم پرداخت.

  • ترک‌های ناشی از جمع‌شدگی خمیری: این‌گونه ترک‌ها در اثر خشک شدن سریع سطح بتن ایجاد می‌شوند و از جمله مشخصات ظاهری آن‌ها می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:
    الف) عرض ترک‌های ایجاد شده در اثر جمع‌شدگی خمیری، حداکثر 3 میلی‌متر و عمق آن در بازه 25 تا 50 میلی‌متر متغیر است.
    ب) ترک‌های ایجاد شده معمولاً به صورت موازی هم هستند و بلافاصله بعد از بتن‌ریزی، یعنی در فاصله زمانی 30 دقیقه تا 6 ساعت پس از بتن‌ریزی ایجاد می‌شوند.
  • ترک ناشی از نشست درون بتن: در صورتی که سیمان و سنگدانه نشست داشته باشند، ترک به دلیل نشست بتن خمیری ایجاد می‌شود. در واقع زمانی که نسبت آب به سیمان بالا باشد، آب‌انداختگی داخلی بتن بیشتر شده و در نتیجه، نشست سیمان و سنگدانه افزایش پیدا می‌کند. این ترک‌ها نیز تقریباً در فاصله زمانی 10 دقیقه تا 3 ساعت بعد از بتن‌ریزی روند رشد خود را شروع کرده و به صورت موازی آرماتورها نمایان می‌شوند.


  • ترک‌های ناشی از جمع‌شدگی خشک شدگی: این نوع ترک روی دال‌ها و گاهی اوقات دیوارها ایجاد می‌شود و به دلیل کاهش حجمی که به دلیل افت رطوبت در خمیر سیمان رخ می‌دهد، به وجود می‌آید. شکل ظاهری این ترک‌ها بر اساس الگوی پوست سوسماری است و برعکس ترک‌هایی که پیش از این عنوان کردیم، پس از چند هفته یا چند ماه رخ داده و تا سه سال نیز می‌تواند روند رشد و ایجادش ادامه پیدا کند.
    برای جلوگیری از ایجاد این ترک، بهتر است در مخلوط بتن تولیدی، درصد سنگدانه بیشتر باشد و نسبت آب در کل بتن کمتر باشد. بدین‌ترتیب برای جلوگیری از این ترک، بهتر است در مخلوط بتن تولیدی از روان کننده‌ بتن و دیرگیر بتن استفاده کنید. بکارگیری مواد عمل‌آوری روی مخلوط بتن در سنین اولیه بتن، مانع از دست رفتن رطوبت شده و موجب تولید بتنی با کیفیت می‌شود.
  • ترک ناشی از تنش حرارتی: این نوع ترک‌ها در سازه‌های مختلف، معمولاً در بتن‌ریزی‌های حجیم به وجود می‌آیند. برای جلوگیری از ایجاد آن، بهتر است از نیتروژن مایع و یخ خرد شده در بتن استفاده کنید. البته روش‌های دیگری نیز برای جلوگیری از ایجاد این ترک‌ها وجود دارد و آن، خنک کردن سنگدانه‌ها و استفاده از سیمان و مواد جایگزین سیمان است. در کنار همه این موارد، می‌توان با استفاده از دیرگیر بتن در مخلوط بتنی و همچنین تأخیر در شروع سرد کردن بتن، مانع از ایجاد این ترک‌ها شد.
ترک ناشی از تنش حرارتی در بتن (Thermal Stress Cracking)
ترک ناشی از تنش حرارتی در بتن (Thermal Stress Cracking)

بیشتر بخوانید: انواع ترک در بتن

انتخاب بهترین ماده برای ترمیم ترک های بتن

برای اینکه بتوانید بهترین ماده و متریال را از میان دیگر مواد برای ترمیم ترک بتن انتخاب کنید، باید به سه نکته اصلی توجه کافی داشته باشید:

  • حرکت ترک (track movement) در سازه شما به چه صورت است؟ ترک در بتن دو حالت دارد؛ ترک  dormant (خفته) یا ترک active (فعال)
  • وجود رطوبت در ترک را بررسی کنید. به طور کلی یا داخل ترک خشک است یا مرطوب. در این میان حتی ممکن است نشت فعالی داخل ترک وجود داشته باشد.
  • نکته نهایی که باید در ترمیم ترک به آن توجه داشته باشید آن است که آیا ترک شما سازه‌ای است یا غیر سازه‌ای؟ در این مواقع، لازم است میان آن چسبندگی ایجاد کنید. حال باید دید این چسبندگی سازه‌ای باشد یا خیر که اصطلاحاً به آن structure building گفته می‌شود.

برای ترمیم ترک های بتن مواد مختلفی در دنیا وجود دارد که می‌توان از آن استفاده کرد؛ موادی مثل رزین اپوکسی، متااکریلات‌ها، پلی اورتان، سیلیکان، سیمان‌های پلیمری و ملات‌های اصلاح شده با پلیمر که هر یک برای ترک خاصی کاربرد دارد.

ماده ترمیم کنندهوضعیت حرکت ترکوضعیت رطوبت ترکنیاز به چسبندگی سازه‌ای
Epoxyresinغیر فعالخشک یا مرطوببلی
High-molecular-weight methacrylate or methylmethacrylateغیر فعالخشکبلی
Polyurethane chemical groutفعال یا غیر فعالنشت فعال، خیس یا خشکخیر
Polyurethane, silicone, active or stpe, or polysulfilde sealantفعال یا غیر فعالخشکخیر
Flexible epoxyresin or polyuriaفعال یا غیر فعالخشکخیر
Strip-and-seal systemsفعال یا غیر فعالترک خشک یا خیس با سطح خشکخیر
Cement,polymer-modified cement or polymer groutsغیر فعالخشک یا مرطوبخیر
راهنمای انتخاب مواد ترمیم‌کننده ترک با عرض 0.05 تا 6.4 میلی‌متر

همان‌طور که گفته شد ترک‌ها در انواع مختلفی در بتن به وجود می‌آیند و برای رفع هر یک از آن‌ها که معمولاً در سنین اولیه بتن‌ریزی اتفاق می‌افتند، باید شیوه‌های مختلفی به کار گرفت. انتخاب بهترین ماده برای ترمیم ترک های بتن، نیازمند حرکت ترک، وجود رطوبت ترک و میزان چسبندگی ترک است.

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتر و عمیق‌تری درباره مواد و متریال مناسب برای ترمیم ترک‌ها به دست آورید و مطالعات کافی در این زمینه داشته باشید، می‌توانید به استاندارد ACI546.3R (آیین‌نامه بتن امریکا) مراجعه کنید و در این رابطه بیشتر بدانید. در پایان از شما خواهشمندیم در صورتی که سؤال یا نقطه‌نظری درباره این مواد و روش‌های ترمیم ترک‌های بتن دارید، در بخش نظرات با ما و سایر دوستانتان به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چت با من در تلگرام