یکی از مسائلی که مجریان و پیمانکاران در فصل پاییز و زمستان و بهار با آن روبرو هستند، معضلات بتن ریزی در هوای بارانی است. دو سوال کلی در اینجا مطرح میشود:
- در هوای بارانی بتن ریزی انجام دهیم یا خیر؟
- اگر در حین بتن ریزی باران گرفت، بتن ریزی را ادامه دهیم یا بتن ریزی را متوقف کنیم؟
در ادامه به سوالات فوق پاسخ خواهیم داد و نکات اجرایی پیرامون بتن ریزی در باران را بررسی خواهیم کرد.
بتن ریزی در هوای بارانی
به طور کلی بتن ریزی در باران توصیه نمیشود! یعنی اگر باران در حال باریدن است، بهتر این است که بتن ریزی را شروع نکنیم. حال اگر بتن ریزی را شروع کردیم و باران گرفت چه باید کرد. باید بتن ریزی را قطع کرد یا بتن ریزی را ادامه داد؟
برای تصمیم گیری در این رابطه باید دو نکته در نظر گرفته شود:
- مقدار و شدت باران: بدیهیست که هر چقدر مقدار و شدت باران بیشتر باشد، خطر شسته شدن خمیر سیمان بالاتر است و احتمال توقف بتن ریزی بالا میرود.
- نوع المان بتن ریزی: المان بتن ریزی و قسمتی که در حال بتن ریزی هستیم و باران از آن قسمت شروع به باریدن کرده مهم است.به عنوان مثال سقف در زیر باران بسیار آسیب پذیرتر از ستون میباشد چون سطح تماس سقف با باران بیشتر است.
با توجه به دو نکتهی فوق و با استفاده از قضاوت مهندسی خود در لحظه بارش باران باید تصمیم بگیرید که بتن ریزی متوقف شود و یا ادامه پیدا کند و اگر قرار است ادامه پیدا کند، چگونه باید انجام شود.
پیشنهاد تجربی من: اگر باران آنقدر شدید نبود که خمیر سیمان شسته شده و از سنگدانه جدا شود، ادامه کار بلامانع است.
پشنهاد میکنم مطلب بتن ریزی در هوای سرد را نیز مطالعه کنید.
رعایت 4 نکته برای بتن ریزی زیر باران
اگر تشخیص شما این بود و یا مجبور شدید تا بتن ریزی را در زیر باران ادامه دهید، توصیه میشود به نکات زیر توجه کنید:
- در صورت امکان از طریق ایجاد پوششی روی محوطهی بتن ریزی، فضای بتن ریزی را از باران حفظ کنید. این کار ممکن است در سطوح بزرگ، سخت و هزینه بردار باشد.
- با کارخانهی بتن آماده تماس بگیرید تا اسلامپ بتن را پایین بیاورد و از بتنی با اسلامپ (نسبت آب به سیمان) پایینتر استفاده کنید.
- قبل از ریختن بتن جدید، آب جمع شده روی بتن قدیمی را با نمدی و یا مواد جاذب آب جمع آوری کنید و روی بتن یا سطحی که قرار است بتن ریزی جدید روی آن انجام شود را خشک کنید.
- ماله کشی سطح بتن را طوری انجام دهید تا سطح بتن به سمت بیرون شیبدار شود و تا حدی زهکشی سطحی روی بتن انجام شود و آب از روی بتن به سمت بیرون حرکت کند.
در پایان ذکر این نکته خالی از لطف نیست که یک مهندس باید بتواند با تکیه بر تجربه، دید و قضاوت مهندسی در کارگاه هر اتفاقی را حل و فصل نماید.
با آرزوی موفقیت برای تمامی مهندسین، مجریان و پیمانکاران عزیز.
سلام…چند تا سوال درباره افزودنی ها داشتم…..
سلام
سوالت رو بپرس وحید جان؟