مسئلهی مهمی که در برخی سازههای بتنی مورد اهمیت میباشد، کاهش نفوذپذیری بتن است. برای کاهش نفوذپذیری بتن لازم است تفاوت بتن آب بند و بتن نم بند را بدانیم و سپس برای پروژهای که پیش روی ماست تصمیم گیری کنیم. ممکن است پروژه به بتن آب بند نیاز داشته باشد و یا بتن نم بند برای این پروژه مورد نیاز باشد. بعد از انتخاب نوع بتن با توجه به شرایط پروژه، شروع به آب بندی و یا نم بندی بتن مینماییم. در این متن تفاوت بتن و افزودنی های آب بند و نم بند را بررسی خواهیم کرد.
تفاوت بتن آب بند و بتن نم بند چیست؟
برای اینکه تفاوت بتن آب بند و نم بند را بدانیم لازم است تعریف افزودنیهای آب بند و نم بند را با هم مرور کنیم:
- افزودنی های آب بند کننده بتن (Water proof admixture): این افزودنی ها نفوذ آب را درون بتن کاهش میدهند و از حرکت آب آزاد را در بتن جلوگیری و یا حرکت آب آزاد را محدود میکنند.
- افزودنی های نم بند کننده بتن(Damp proof admixture): این افزودنی ها از خیس شدن (تر شدن) بتن جلوگیری میکنند و از حرکت آب در منافذ مویینه جلوگیری میکنند.
مکانیزم عملکرد افزودنی های آب بند و افزودنی های نم بند
- روش عملکرد افزودنی های آب بند کننده بتن: این افزودنی ها از 2 طریق باعث آب بندی بتن میگردد:
- نوع خاصی از این نوع افزودنی ها هستند که با پر کردن و یا کوچک کردن منافذ مویینه جلوگیری میکنند. دودهی سیلیسی جزو افزودنی های آب بند کننده بتن به شمار میرود که با این مکانیزم باعث آب بندی بتن میگردد.
- نوع دیگری از افزودنی های آب بند کننده بتن، با مسدود کردن منافذ باعث آب بندی بتن میشوند. چسب بتن و سایر رزین های پلیمری که داخل بتن و در مرحلهی تولید بتن به آن اضافه میگردد جزو این دسته از افزودنی های آب بند کننده به حساب میآیند.
- روش عملکرد افزودنی های نم بند کننده بتن: این افزودنی روی سطح بتن عمل میکنند. به عنوان مثال با چرب کردن سطح بتن، از نفوذ مویینه آب توسط بتن جلوگیری میگردد و بتن اصلا خیس نمیشود.
کاربرد بتن آب بند و بتن نم بند کجاست؟
- کاربرد بتن آب بند: به طور کلی هرجایی که فشار هیدرواستاتیکی آب وجود داشته باشد، باید از بتن آب بند استفاده شود. به عنوان مثال در سدسازی، پل سازی، مخازن بتنی آب، تونل سازی، استخر و … باید از بتن آب بند استفاده کرد.
- کاربرد بتن نم بند: به طور کلی در پروژه هایی که فشار هیدرواستاتیکی نداریم و صرفا تر شدن بتن برای ما حائز اهمیت میباشد (مثلا جلوگیری از شوره زدگی نما)، باید از بتن نم بند و یا افزودنی های نم بنده کننده بتن استفاده گردد.
Pingback: بتن ریزی در هوای بارانی چگونه و تحت چه شرایطی مجاز است؟ - حسین برزگر